САМОСТІЙНА РОБОТА №4

Дихання. Харчування і травлення.
1 варіант
1. Які м‘язи беруть участь у дихальних рухах? а)діафрагма, б)спинні, в)міжреберні, г)черевні
2.Яка життєва ємність легень? а)600см, б)1500см, в)2500см, г)3500см.
3.Голосові  зв‘язки при розмові: а)розходяться, б)набрякають, в)звужуються, г)прилягають одна до одної.
4.Всмоктування води відбувається у: а)тонкому кишечнику, б)товстому кишечнику.
5.Хімус це: а)залоза, б)харчова грудка.
6.Пепсин - це фермент: а)залоза шлунка, б)печінки, в)підшлункової, г)слинних.
2 рівень
1.Постав знак + біля правильних і - біля неправильних тверджень.
а)найпоширенішою хворобою зубів є карієс,
б)центр дихання знаходиться в довгастому мозку,
в)кисень сполучаючись з гемоглобіном утворює сполуку оксигемоглобін,
г)основна функція тонкого кишечника - всмоктування води і мінеральних речовин.
2.Закінчи речення. а) травлення починається---------------. б)найбільша травна залоза-------.
3.Поясни терміни: а)альвеоли, б)гастрит.
3 рівень
1.Який термін зайвий? Поясни чому? Амілаза, мальтаза, трипсин, пепсин, лізоцим, ліпаза.
2.Розташуйте у правильній послідовності рух повітря при вдиху. а)бронхи, б)альвеоли, в)бронхіоли, г)трахея.
1
2
3
4




3. Яка хвороба виникає при недостатньому функціонуванні підшлункової залози? Які симптоми хвороби? Як вона лікується?


варіант2
1.У шлунку харчова грудка: а)подрібнюється, б)всмоктується, в)зазнає хімічної обробки.
2.Транспорт газів в альвеолах відбувається завдяки: а)дифузії, б)осмосу.
3.Діафрагма при вдиху: а)піднімається, б)не рухається, в)опускається.
4.Ззовні легені вкриті: а)одношаровим епітелієм, б)двошаровим епітелієм, в)щільною сполучною тканиною.
5.Поживні речовини в організмі людини переважно всмоктуються в: а)шлунку, б)тонкому кишечнику, в)товстому кишечнику.
6. Туберкульоз це хвороба: а)серця, б)легень, в)шлунка.
2 рівень
1.Постав знак + біля правильних і - біля неправильних тверджень.
а)дихальні рухи - вдих і видих,
б)ферменти - біологічні каталізатори, прискорювачі хімічних реакцій,
в)пошкодження зубної емалі це хвороба - пульпіт.
г)жовч сприяє розщепленню вуглеводів.
2.Закінчи речення. а)під зубною емаллю---------------, б)голосова щілина розташована--------.
3.Поясни терміни: а)кашель, б)панкреатит.
3 рівень
1.Який термін зайвий? Поясни чому. Сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера, аскаридоз.
2. Розташуйте у правильній послідовності проходження їжі у травному тракті. а)глотка, б)товстий кишечник,
в)шлунок, г)стравохід.
1
2
3
4
5





3.Дихальні шляхи вистелені війчастим епітелієм. Поясніть яке це має значення.

4 рівень 1 і 2 варіант. (вибери три запитання)
1.Доведіть взаємозв‘язок будови і функцій шлунка.
2.Доведіть взаємозв‘язок будови і функцій тонкого кишечника.
3.Чому після багатої на білки їжі довше не відчуваєш голоду ніж після вуглеводів?
4. Назвіть та опишіть інфекційні хвороби дихальної системи.
5.Назвіть та опишіть інфекційні хвороби травної системи.

6. опиши енергетичні потреби організму людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар